Sunday 4 March 2012

Gołąbki


Składniki:
- Główka kapusty włoskiej
- 50 dag karkówki
- 3 woreczki białego długoziarnistego ryżu 
- 50 dag pieczarek 
oliwa z oliwek
sólpieprzmajeranek
- 2 duże ząbki czosnku
sok pomidorowy

Wykonanie:
1. Woreczki z ryżem gotujemy na lekkim ogniu 10 minut.
2. Pieczarki obieramy, kroimy i dodajemy do nich łyżkę oliwy i smażymy na patelni.  Zrumienione zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem jeszcze 15 minut.
3. Karkówkę myjemy i mielimy. Doprawiamy przyprawami i dusimy. Łączymy pieczarki,  mięso i ryż. Dodajemy łyżkę oliwy.
4. W kapuście usuwamy głębia ostrym nożem. Gotujemy ją w lekko osolonej wodzie, czekając, aż liście będą wypływać. Odcedzamy je na cedzaku. Gdy przestygną możemy gołąbki zawijać.
5. Ważne aby, usunąć przed zwijaniem gołąbków gruby nerw, który utrudniałby zwijanie.
6. Bierzemy łyżkę farszu, czasem półtora, kładziemy na brzegu liścia ze strony, w której znajdował się nerw i delikatnie ugniatamy farsz. Następnie zawijamy  przeciwległy bok liścia, czyli czubek od strony głębia do środka gołąbka, a potem kolejno boczne krawędzie liścia do środka. Mocno, aczkolwiek zdecydowanie zwijamy gołąbka do środka.
7. Do dużego rondla wysmarowanego oliwą, wlewamy szklankę soku pomidorowego, wykładamy naczynie małymi liśćmi kapusty. Gołąbki układamy w rondlu jeden obok drugiego.
8. Gotujemy na lekkim ogniu ok. 30- 40 minut.

źródło: 
http://kobieta.dlastudenta.pl/artykul/Golabki_z_wloskiej_kapusty,40527.html 
Autor: Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)

No comments:

Post a Comment